29 Ekim 2008 Çarşamba

EGE'DE BİR KAHVALTI




Yaklaşık on yıldır yörede ege’nin otları ve mutfağı ile ilgili çalışmalarım aralıksız devam ediyor.İmkanlarımın elverdiği süreçte yaz ve kış çevreyi gezip,görüp,inceleyip,tanıtıyorum Bilmediğim,adını duymadığım,unutulmuş türleri sorup, yaparak öğrenmeye çalışıyorum .Her yaptığım ziyaret , bilgilendirme benim için mükemmel sonuçlar veriyor.Son iki yıldır yaptığım araştırmalar sonucu unutulmaya yüz tutmuş yörenin ünlü ve zeytin tarhanasını çalışmalarım sonucu ortaya çıkardım ve tanıtıyorum.Yörede yapana pek rastlamadım.Unutulmaya yüz tutmuş..Oysaki çok ünlü bir tarhana geçmişte çok yapılırmış. Bazılarının adını duyup yapmadığı,bazılarının hiç duymadığı bir çeşit.Gerek sizlere gerekse basın tv yoluyla sesimin yettiği nispette duyurmaya ve tanıtmaya çalışıyorum. Pek çok arkadaşıma gönderdim.çok beğenildi..Taleplere şu an için cevap vermekte zorlanıyorum. Ayrıcada bu denli beğenilmesi ve tutulması beni oldukça mutlu etmekte. Gün kurusu domates ile kızılcık ve zeytin tarhanam Nişantaşı kantinde pişirilip sunulmaktadır..Bazı yerler ürünlerimi toptan isteseler de vermedim..sırf sizlerin tanıması maksadıyla, Eksik olmayın bir çok arkadaşımız evime ziyaretime geldiler bende en az onlar kadar mutlu oldum. Sizlerin gösterdiği bu denli yakın ilgi ve alakanıza teşekkür ederim.
Yörede Egenin kara elması denilen zeytinsiz bir kahvaltı hiç düşünülemez.Yanında biber suyu ile yapılmış zeytin Tarhansı ve közlenmiş biber ve organik undan yapılmış karanfilli ,sakızlı taş fırında köy ekmeği..sevgilerimle sağlıklı, mutlu günler dilerim.

http://www.yesilmutfak.blogspot.com/
http://www.yesilmutfak.blogcu.com/

3 Ekim 2008 Cuma

BİBER SUYU


Ege, Ayvalık ve Edremit yöresinde kırmızı etli biber salçasına genelde biber suyu denir.İlk bakışta görmeden sulu bir mai arasınız,biran yadırgarsınız sonunda bir bakarsınız mis gibi kokan biber salçası biber suyu adı altında size ikram edilir.Bir an olsun bocalarsınız .Başlangıcında bende de öyle olmuştu….Biber salçasının faydalarını sizlere anlatmama gerek yok.Tam anlamıyla bir lezzet iksiri.yemeğe doyulmaz. Çocuklarınıza şokella yedireceğinize biber salçası yedirin.Çok daha faydalı, Yörenin önemli kahvaltılıklar arasındadır.C vitamini deposu olan biber kışın soğuk algınlıklarına karşı gerçek bir koruyucudur..Bu kadar lezzetli oluşumu yanında bir o kadarda yapımı zordur.Kevgirden geçirirken eldiven kullanmadınızsa vay halinize elleriniz yanar. İnanın ağrı kesici kullanmanız gerekir.Biberiniz tatlı bile olsa..Adana yöresinde oldukça fazla üretiliyor…Güney ve Güneydoğu mutfağında bize nazaran daha çok tüketiliyor..Bizim yörelerde ilave olarak domates salçası yapıldığından o kadar çok tüketilmiyor. Bu yıl 1.5-2 Ytl aşağı kırmızı biber yok .İhracatımız fazla olduğundan fiyatlar düşmedi.Bundan sonra düşer fakat güneş etkisini kaybettiğinden pek salça yapılmaz. Yapılan aşırı pişirilerek suyu çektirilir .Bu şekil de kendi rengi oluşmaz,ayrıca gerçek tadını vermez .Bir nevi aldatmacadır.Pazarlarda açıkta satılanları görüyorum.Müdahale etmeden kendimi tutamıyorum. Fiyatı kg, 7-8 Ytl nasıl olur mümkün değil.10 kg biberden 2 kg biber salçası çıkar.Uzun süre ateşte pişirilir.Kevgirden geçirilip,tepsiye alınır üzerine tülbent konulup 1 hafta güneşte suyunu çeker ve rengini alır.Bu esnada tülbenti açıp sık,sık karıştırmanız gerekir..İşte gerçek usulde yapılışı budur.Ekmeğin üzerine sürdüğünüzde biber lifleri görülür.Misler gibi kokar,dışarıda satılanlar yarıdan fazla domates salçası karışımlıdır.Ucuz satılmasının sebebi budur.Biber alırken dikkat edilecek husus içi ve dışı aynı koyu bordo renkte olmalı…Etli olup, üzerindeki kabuğun ince olması gerekir.İçi beyaz olursa iyi salça maalesef olmaz.Bayramdan evvel guruptan arkadaşımız sevgili kardeşim Şemsa Denizsel (Nişantaşı Kantin restoranın sahibesi) ziyaretimize geldi…Ne kadar sevindik anlatamam. Kendileri salçamızı çok beğendiler.Şu anda yoğun tadilat işleri ile uğraştıklarından ayrıca Ps çöktüğünden görüşemiyoruz...Sizlere tamamen organik ürün olan kırmızı biberden bizim buranın yöresel usulü ile yaptığımız biber salçasını sunmaya çalıştım..Afiyetle

10 ytl ücretle standart kananozlarda satışa sunulmuştur.