Ah…Ah.. Öyle dertliyim bu şerbetlerden yana hiç sormayın anlatamam.Canım şerbetlerimiz gitti.Şimdi bize sorbe içiriyorlar.Ya da alıştırıyorlar. Hani alıştıkya Artık.. fanta,kola,schveps.. benzeri asit depolarına döndürdüler bizi. Obezite işteböyle başladı. Bu ülkede.Ulu önderimiz, Atamızın çok sevdiği hardaliye şerbetinin adını unutmadıkmı. İzmir'in adeta sembolü olmuş buz gibi demirhindi,ekşi karadut şerbeti varmı.? Bozdağdan Ödemiş’e indirilen karlar develer le İzmir’e getirilir şerbetlerin içine konurdu.Çünkü O zamanlar soğutma tekniği yoktu.Unutturdular bize, kim biliyor(kızılcık,meyan,nar,Lütuf,tarçın,koruk,Turunç vs) şerbetini ,kim evinde yapıyor.Hazır asit depoları varken.Bizler cola içeriz değilmi.. ya…. Bizim emsalsiz tat da çok leziz şerbetlerimiz vardır. Yazık inanın çok üzülüyorum.İşte bunların arasında halen kullanılan az da olsa bilinen Limonata ve Loğusa Şerbeti vardır.
Loğusa şerbeti,Anne sütünün bol ve bereketli olması ,Bebeğin hasarsız ağız tadıyla sıkıntısız bebekliğini geçirmesi maksadıyla yapılır.Bebeğin doğumununİkinci günü sabahından,üçüncü günü akşamına kadar,gelen giden eş,dost ve akrabalara ikram edilir.Sarayda ise doğum sonrasında Altın,gümüş ve billur kaplarda ziyarete gelenlere o kısımda hizmet eden güzel cariyeler ikram ederdi.sadrazama gönderme ise başlı ,başına bir seronomi idi.Loğusa şerbeti evde hazırlanırdı.İlk önce toz şekerden şurup kaynatılır.İçerisineBaharat katılır. Kastamonu dan gelen adına ‘’galibarda’’ denilen kırmızı renkteBir tür gıda boyası katılırdı.Karanfil konmasının nedeni idrar söktürmesi ve idrar yollarını temizlemesidir.Gönderilen Loğusa şerbeti duruma göre Billurveya Saksonya testilerine konularak yollanırdı.Bebek kız ise beyaz tüle sararlar.Erkek ise kırmızı kurdele bağlanırdı.Bu şekilde hazırlanan şerbet sürahileriakraba,din adamları,dostlara ilgili resmi yerlere gönderilerek doğum resmi olarak bildirilmiş olurdu. Şimdi hazır loğusa şekeri satılıyor.isterseniz şekeri veya baharatı az ise ilave edersiniz.yapma devri pek yok .Bende hazır aldımSize sunuyorum. Beğenirsiniz ümidiyle. İşte bizim geçmişimizdeki atalarımız böyle asil yaşamış. Bizlerde onların şimdiki kuşaklarıyız . Saygılarımı sunarım.
Malzemeler:
½ loğusa şekeri
toz şeker (Gerektiğinde istendiği kadar )
karanfil “
kabuk tarçın “
250 gram çam fıstığı
15 bardak su
ölçü olarak 1kg şekere 30 bardak su konur.istendiğinde yukarıdakilerden ilave yapılabilinir.
Yaplışı:
Loğusa şekeri, su bir tencereye koyulur. Gerektiğinde Karanfil ve kabuk tarçın bir tülbent te sarılarak tencerenin kenarına bir iplikle bağlanıp tencerenin içine sarkıtılır. Veya direk içine konup süzülür. 30 dakika kaynatılır.Süzülür.Fıstıklar teflon bir tencerede çok az yağ ile pembeleştirilir.Soğuduktan sonra bardaklara alınır.Üzerine fıstık serpilir.soğuk servis yapılır.