18 Temmuz 2007 Çarşamba

EKOSE ETEKLİ LEVREK BUĞULAMA
















Ekose etekli levrek buğulama; levrek buğulama mevcut,yalnız ekose eteği yok. Bu bir yakıştırma.Mevcut yemeğin ilgisini çekmek,dikkatleri toplamak için zamanın Dış işleri bakanı merhum İhsan Sabri Çağlayangil'in mutfağımıza hoş, espirili bir yaklaşımı. Buradan kaynaklanıyor.Mevcutların dan çok farklı bir sos ile sunuyorum.Tavsiye edilir.
Malzemeler:

3 adet levrek ( bir tanesi küçük boy)
1 adet domates
1 adet soğan
1 adet havuç
1 adet patates
½ demet maydanoz
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
4 adet defne yaprağı
5-6 fesleğen yaprağı

Yapılışı:

Ayıklanan balıklar tuzlu suda yıkanır ve süzülür. Sos için gerekli balık suyu için bir adet küçük levrek kullanacağız.Soğan, domates, havuç rendelenir.Maydanoz dallarıyla birlikte çok ince kıyılır.Tencerenin altına defne yaprakları , üzerine havuç,soğan ,domates, maydanoz ,tuz ve karabiber koyulur.Küçük olan levrek , ortadan ikiye kestiğimiz patates ilave edilir ve üzerini örtecek kadar su eklenir.Bütün malzeme 30 dakika hep birlikte pişirilir.Patatesler ve defne yaprakları sostan alınır.. Balığın kafası ve kılçıkları ayıklandıktan sonra yine balık etleri sosa koyulur ve blenderden geçirilir ve soğumaya bırakılır.
Tereyağında un rengi dönene kadar kavrulur.Soğumaya bıraktığımız sosun içine yoğurt ilave edilir ve mikser ile çırpılır.Una yavaş yavaş ilave edilir.Fırın tepsisine balıkları ve patatesi yerleştirin.Üzerine sosu gezdirin.Önceden ısıtılmış 200 derecede 10 dakika pişirin.

Hiç yorum yok: