26 Şubat 2008 Salı


Bademin tatlı ve acı tohumlu iki çeşidi vardır.Yenebilen tatlı badem tohumları çerez olarak tüketiliyor .Söz konusu kurabiyesi acı bademle yapılmaktadır. Adını da buradan almaktadır. Badem ayrıca çeşitli yiyeceklerin hazırlanmasında badem yağı ve badem unu yapımında kullanılıyor.Bademin anavatanı Çin ve Orta Asya’dır.Badem yetiştiriciliği açısından en önemli bölge Ege Bölgesi, burada da Datça Yarımadasıdır.. Türkiye gerek iklim gerekse toprak koşullarının badem yetiştiriciliğine uygun olmasına rağmen büyük rakamlarla badem ithalatı gerçekleşiyor..Bazı yerlerde okuyorum.Kolay acı badem kurabiyesi, yok badem yokmuş cevizle yapmış falan içinde badem olmayan kurabiye ye acıbadem kurabiyesi dendiğini ben bilmiyorum.İşte size gerçek bir acıbadem tarifi.Afiyet olsun.

Malzemeler:
200 gram tatlı badem
10 adet acı badem
1 su bardağı toz şeker
3 adet yumurta akı

Yapılışı:

1. Bademler küçük bir tencerede bir taşım kaynatılır.Kabukları çıkarılır.Mutfak robotunda bademler un haline getirilir
2. Tencerenin içerisine toz badem, şeker ve yumurta akını koyun.Çırpma teliyle karıştırın.Daha sonra kısık ateşte şeker eriyene kadar tahta bir kaşıkla karıştırmaya devam edin.Ateşten indirin ve düz bir tepsiye döküp soğumaya bırakın.Soğuyunca tekrar karıştırın
3. Fırını 150 dereceye ayarlayın.Hamuru krema torbasına doldurun.Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye aralıklarla ceviz büyüklüğünde sıkın.Acı bademleri kurabiyelerin ortasına yerleştirin.Fırın ısısını 5 dakika sonra 160 dereceye çıkarın.30-35 dakika pişirin.Fırından çıkarın soğumaya bırakın.

13 Şubat 2008 Çarşamba

PASKALYA ÇÖREĞİ


Hıristiyan aleminin en büyük bayramı olarak kabul edilen ve Hz İsa’nın son yemeğini ölümünü ,insanlar için kendini feda edişini ve üç gün sonra dirilişini simgeleyen paskalya bayramı hıristiyanlığın en büyük bayramı sayılır.Paskalya günü, ilkbahar gün dönümünün yaşandığı 21 martta dolunayın görülmesinde sonraki ilk pazar günüdür.Bu nedenle Paskalya gününün tarihi değişebilmekle birlikte genellikle , nisan ayının ikinci pazarı önerilir.Paskalya perhizle geçen beş haftalık (büyük perhiz) bir hazırlık dönemi ile son haftayı(kutsal hafta)kapsar.Paskalya gününde (paskalya pazarı) sona erer.Paskalya günü için evlerde çzek çörekler ( paskalya çöreği ) yapılır.Boyalı paskalya yumurtası hazırlanır.Mumlar yakılır, dualar edilir.Paskalyayı bütün Hıristian mezhepleri , kendi inanç düzenlerine göre kutlarlar.Süryanilerin Temmuz ayında kutladıkları "Meryem Ana Paskalyası " adı verilen yortuda Paskalya bayramı içine girer.Katolik Kiliselerinde , Paskalya gecesi ayininde ateş kutsanır,Paskalya mumu yakılır, kutsal kitaptan bölümler okunur, vaftiz törenleri yapılır.Rum ve Ortodoks Kiliselerinde gece ayinlerinden önce ayin alayı düzenlenir; kiliseden çıkarken hiç ışık yakılmaz.Dönüşte ise İsa'nın dirilişini simgelemek için yüzlerce mum yakılır.Koliba dağıtılır. ( Koliba , Hıristianların kuru aşuresidir)Paskalya bayramı genellikle yumurta bayramı olarak bilinir.Bu yumurtalar çeşitli renklerde boyanır.Her bir renk ayrı bir anlam ifade eder.Paskalya çöreğinin İsa'nın bedenini ve bereketi temsil ettiğine inanırlar


Malzemeler( 2 adet ):
½ kg un
152 gram tereyağı
50 gram bira mayası(toz pakmaya)
150 gram pudra şekeri
1 kahve kaşığı mahlep
3 adet yumurta
50gran ılık süt
50 gram ılık su
1 parça dövülmüş sakız
½ çay kaşığı toz kakule

Çöreğin üstü için;
1 adet yumurta sarısı
25 gram file fındık

Yapılışı:

1. Öncelikle unu elekten geçirin.Ve unun dörtte birini hamur yoğurma kabına alın.Unun ortasını havuz gibi açın.Bira mayasını 50 gram ılık suda eritin ve unun ortasına katın.Yoğurun ve yuvarlayıp bir kenarda dinlendirin
2. Mayalı hamur kabarınca , kalan unu hamur kabına alın.Gene ortasını açın.İçine mahlebi, pudra şekerini, yumurtaları , dövülmüş sakızı ve kakuleyi ilave edin.Mayalanmış hamuru da küçük parçalara bölerek hamura ilave edin.Oda sıcaklığındayumuşamış tereyağını da katın.Yoğurmaya başlayın .Gerekirse ılık sütten ilave edin.Hamuru yuvarlayın ve üzerine nemli bir bez örtün.
3. Ilık bir yerde 4-5 saat dinlendirin.Hamuru 6 eşit parçaya bölün.Yine yarım saatdinlendirin.Hamurlara avuçlarınızda ortaları kalın, uçları ince 15 cm lik şekiller verin.Üçünü yan yana koyarak saç örer gibi örün ve uçlarından bastırarak yapıştırın.Yağlı kağıt serilmişfırın tepsisinde 1 saat bekletin.
4.Fırını 200 derece de ısıtın.Çöreğin üzerine yumurta sarısını sürün.File fındıktan serpin.30 dakika nar gibi kızarana kadar pişirin.Çöreklerinizi ertesi gün servis edin.

6 Şubat 2008 Çarşamba

REÇELLERİM HAZIR. SİZLERE KAVUŞMANIN HEYECANI İÇİNDE…


Sevgili dost ve arkadaşlarım... Bu yıl kokulu Osmanlı dağ çileklerim bahçemde oldu.Portakallarımın ise tadına doyulmuyor.Portakalın ,kabuk ve içi ile müşterek yaptığım, değişik şekil ve tatta olan reçel yapımı başladı. Ayrıca çilek reçeli yapımına da başladım. Gerçek anlamda organik, ev yapımı hijenik koşullarda,doğal aroması ile..Hiç bir şekilde içerisinde her hangi bir katkı maddesi olmaksızın.saf ve arı.Basında reçellerim hakkında çıkan ilgili yazıları sanırım okumuşsunuzdur . 650gr kavanozlarda bir haftaya kadar satışa hazır... Tarafınızdan kargo ödemeli olup, MNG kargo ile adresinize teslim…Tanıtım amaçlı olup başlangıçta son derece uygun fiat ile sunmaktayım . Bilgilerinize

Ayrıntılı bilgi için acurol@hotmail.com

1 Şubat 2008 Cuma

PIRASA KÖFTESİ VE KEVEVİZ TAVA


İşte size sebze yemeyen, pırasa hiç yemeyen eşler ve çocuklara besleyici ,lezzetli ve sağlıklı bir tarif.Pırasa köftesi (Albondigas de prasa ) sefarad mutfağına ait bir yemektir.Osmanlı Seferad Mutfağı 1492 yılında İspanya’dan göç edip Osmanlı İmparatorluğuna sığınan ve beşyüz yılı aşkın bir süredir bu topraklarda yaşayan Yahudilerin Mutfağıdır.Seferad İbranice de İspanya anlamına gelir.İberya yarımadasından getirdikleri yemek kültürünü Osmanlı-Türk mutfağı ile harmanlayıp bu topraklarda yaşatmaya devam etmektedirler.Daha çok evlerde pişirilen, çocukluğumuzda damak tadımızı oluşturmuş annelerimizin , ninelerimizin yemekleridir.Bu mutfak Akdeniz- Türk Mutfağı öğeleri taşır.En önemli özelliği sebzelerin yanı sıra pilav ve et yemeklerinin de sadece zeytinyağı ile pişirilmesidir.Sebze yemeklerine mutlaka biraz şeker katılır.Yemeklerinin lezzetinin altında yatan en önemli özellik kısık ateşte yavaş, yavaş pişirilmesi 'Sefarad mutfağı, dil ile aynı kaderi paylaşmayıp nineden toruna, yüzyıllar boyu aktarılarak gelmiştir. Savaşlar ve göçler nedeniyle yokluğun her türlüsüne alışık olan Yahudi kadını, mutfağında da tutumlu davranmayı ilke edinmiştir. Öyle ki, evdeki erzağının tümünü sonuna kadar kullanır, hiçbir gıda maddesini atmaz. O yokluk günlerinde kabağın kabuğunu da, domatesin yumuşağını da, ekmeğin bayatını da artırarak çok lezzetli yemekler yapma becerisine sahip olmuştur. Dünya mutfaklarında gerçek söz sahibi olan kadınların tasarruflarının yarattığı bir lezzet sunumudur.


Malzemeler:

Pırasa köftesi için;
1 kg pırasa
300 gram kıyma
3 adet yumurta
100 gram galeta unu
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz

Kereviz tava için;
2 adet kereviz
50 gram un
1 tatlı kaşığı tuz
½ limon suyu
3 diş sarımsak
1 kase yoğurt

Kızartmak için;
Riviera zeytinyağı

Yapılışı:

1. Pırasa çok ince doğranır ve çok iyi pişene kadar haşlayın.Haşlandıktan sonra iyice sıkılır sulu kalmamasına dikkat edin.İçine yumurtanın bir tanesi, kıyma ,tuz, karabiber ilave edin.İyice yoğurun ve buzdolabında 30 dakika dinlendirin.Elinizle kuru köfte gibi şekil verin.
2. Kerevizin kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın.İsterseniz patates gibi de doğrayabilirsiniz.Limonlu suyun içinde 20 dakika bekletin ve süzün.Unu temiz bir poşetin içine dökün.Kerevizleri poşetin içine atın ve iyice poşeti sallayarak unlayın.Kızgın yağda patates gibi kızartın.
3. Hazırladığınız köfteler ilk önce çırpılmış yumurtaya daha sonra galeta ununa bulayın ve kızartın.Servis tabağına kereviz ve köfteleri yerleştirin.Aslında çok değişik soslar sunabilirimde bizim ulusal sosumuzun yeri kolay dolmaz yani ,sarımsaklı yoğurtla, birlikte sıcak servis edin.Arzu ederseniz köftelerin üzerine kürdan koyarak ta servis edebilirsiniz.