26 Şubat 2008 Salı


Bademin tatlı ve acı tohumlu iki çeşidi vardır.Yenebilen tatlı badem tohumları çerez olarak tüketiliyor .Söz konusu kurabiyesi acı bademle yapılmaktadır. Adını da buradan almaktadır. Badem ayrıca çeşitli yiyeceklerin hazırlanmasında badem yağı ve badem unu yapımında kullanılıyor.Bademin anavatanı Çin ve Orta Asya’dır.Badem yetiştiriciliği açısından en önemli bölge Ege Bölgesi, burada da Datça Yarımadasıdır.. Türkiye gerek iklim gerekse toprak koşullarının badem yetiştiriciliğine uygun olmasına rağmen büyük rakamlarla badem ithalatı gerçekleşiyor..Bazı yerlerde okuyorum.Kolay acı badem kurabiyesi, yok badem yokmuş cevizle yapmış falan içinde badem olmayan kurabiye ye acıbadem kurabiyesi dendiğini ben bilmiyorum.İşte size gerçek bir acıbadem tarifi.Afiyet olsun.

Malzemeler:
200 gram tatlı badem
10 adet acı badem
1 su bardağı toz şeker
3 adet yumurta akı

Yapılışı:

1. Bademler küçük bir tencerede bir taşım kaynatılır.Kabukları çıkarılır.Mutfak robotunda bademler un haline getirilir
2. Tencerenin içerisine toz badem, şeker ve yumurta akını koyun.Çırpma teliyle karıştırın.Daha sonra kısık ateşte şeker eriyene kadar tahta bir kaşıkla karıştırmaya devam edin.Ateşten indirin ve düz bir tepsiye döküp soğumaya bırakın.Soğuyunca tekrar karıştırın
3. Fırını 150 dereceye ayarlayın.Hamuru krema torbasına doldurun.Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye aralıklarla ceviz büyüklüğünde sıkın.Acı bademleri kurabiyelerin ortasına yerleştirin.Fırın ısısını 5 dakika sonra 160 dereceye çıkarın.30-35 dakika pişirin.Fırından çıkarın soğumaya bırakın.