3 Mart 2008 Pazartesi

KUMRU


İzmir’in vazgeçilmezlerindendir.. .Simit hamuru olup, nohutla mayalandırılır. Gevreğine simit veya kehte denir.Son zamanlarda susamlı tavuk ta dendiğini duydum.En doğrusu susamlı sandoviç ekmeğidir. 18 yy yaşamış İngiliz amiral sandwiçh ten adını alır. Amiral çok meşgul olduğundan soğuk eti iki dilim ekmek arasına koyup,çalışma masası başında karnını doyururmuş. Oradan günümüze gelmiş…Kumrunun, 19 yy da Makedonya göçmenleri tarafından getirildiği söyleniyor.Fırından çıktıktan sonra bir gün bekletiliyor.Bayatlıyan sandöviç yağlanarak kömür ızgarasında kızartılıyor. İçine ızgara edilmiş İzmir tulum peyniri,domates ve közlenmiş sivri biberle sunuluyor. Örijinali bu. Bizler sulandırmayı sevdiğimizden yengenlisini ,dayılısını anında yaratırız. Aslı bu değil. Alsancak garında biletçi Hilmi, Çeşme –ılıcada kumrucu Hüseyin (pekmen) ki kumruyu bu günkü seviyesine taşıyan kişi. Ayrıca Bahri baba parkı girişinde kumrucu sami amca vardı acaba ne oldu.Eskiden 60 lı yıllarda şehirler arası otobüs garajı basmahanede idi. Fuarın basmahane kapısından Lozan kapısı istikametine doğru bir kumrucu vardı da adını hatırlayamadım .Bu gün için bir çok il de kumru yapılıyorsa da İzmir in kumrusuna benzer mi ? bilmiyorum.Rumların Eftazmyo (Tatlımaya ) sına benzer .Bunlar hep değişik kültürlerin birleşme noktasıdır. İşte bunun içindir ki İzmir gerçek bir efsanedir.

Malzemeler:

Nohut mayası için;

1 avuç kuru nohut
1/2 çay bardağı un
1 fiske şeker
1 bardak sıcak su

Hamur için;

250 gram un
1bardak nohut mayası
1 tatlı kaşığı tuz

İç malzemesi;

250 gram İzmir tulumu
2 adet domates
4 adet biber

Yapılışı:
1.Bir avuç nohut havanda olabildiğince dövün.Nohutların iki üç parçaya bölünmesi yeterli olacaktır.Büyük bİr kavanoza nohutları koyun.Üzerine unu ve şekeri ilave ettikten sonra üzerine elinizi yakmayacak kadar sıcak su ilave edin.Kavanozun ağzını sıkıca kapatın.Kavanozu sıcak kalması için bir havluya sarıp radyatörün üzerine veya soba yanında bir gece bırakın.Sabah baktığınızda kavanoz ağzına kadar kabarmış ise mayanız tutmuş demektir.Maya ne kadar uzun süre beklerse o kadar güzel mayalanır.
2.Mayayı blenderden geçirin.Un, maya, tuz su ile ekmek hamuru gibi yoğurun.Hamuru iki saat sıcak bir ortamda kabarana kadar bekletin.Hamuru 4 eşit parcaya ayırın.Hamurlara teker teker kumru şeklini verin.Fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin.Fırınınız küçük ise ikişer ikişer pişirin.Bu şekilde yine bir saat bekletin.Hamurların üzerine bıçakla cizikler atın.Fırını 200 derecede ısıtın.Üzerlerine yumurta sarısı sürüp 20 dakika üzerleri nar gibi kızarana kadar pişirin.Kumruları yemek için bir gün beklemeniz gerekiyor
3.Kumruların yan tarafından bıçak ile kesin. Izgarada ısıtın.Kumrunun içine hafif tereyağı sürün.Dilmlenmiş tulum peynirini ızgara pişirin.Biberleri közleyin.Kumrunun arasına önce peynir ,sonra dilimlenmiş domates ve közlenmiş biber yerleştirin.Afiyetle yiyin.