16 Mart 2008 Pazar

ADİSABABA


Adisababa ;eski adı Habeşistan, yeni adı Etiyopya nın başkentinden alıyor adını, Kahvenin ilk bulunduğu yer Kaffa da Etiyopya sınırları içerisinde bir kent. Adını da buradan aldığı belli değil mi. Günümüze gelene kadar kahve olmuş ayrı.Yalnız ilk kahve üretildiğinde öğütülmüş,Unu ile yemek yapılmış.halkın yarısı Müslüman diğer yarısı da muhtelif dinlerden. Bilinen 82 dil konuşulduğu.Adissababa ile alakası ne diye sorarsanız? Kahve ve kakao rengiyle kestane renginin ilişkisinden olsa gerek diyorum.Pastanın da rengi aynı değil mi?


Malzemeler:

1 paket pastacı kreması
2 paket kremşanti
4 bardak süt
1 kg kestane
½ bardak şeker
150 gram toz fıstık

Çikolatalı ganaş için;

200 gram küvertur çikolata(100 gr bitter ,100 gr sütlü)
200ml krema
1 çorba kaşığı tereyağı


Yapılışı:

1. Pastacı kremasını soğuk süt ile çırpın. Kremşantileri de süt ile çırpın ve ikisini karıştırıp buzdolabına koyun.
2.Kestaneleri haşlayın ve süzün.Kabuklarını soyun ve 1 bardak süt ile patates püresi gibi pişirin.El blenderiyle pürüzsüz olmasını sağlayın.Soğumaya bırakın.
3. Adisababa kalıbını alın.Bu kalıbı her yerde bulmanız mümkün.Kalıbın altına yaptığınız krema ve kremşanti karışımından koyun.Onun üzerine kestane püresinin yarısını koyun.Tekrar krema ve tekrara kestane .En üstüne kalan kremayı koyun.
4. Buzdolabında 24 saat bekletin.
5.Orta boy bir tencerede kremayı koyup orta ateşte kaynatın.Çikolataları küçük küçük kesin ve kremayı ateşten alınca içine atalım.Devamlı karıştırarak çikolatanın erimesini sağlayın.Tereyağını da ilave edin.Ganaşı serin bir yere alıp koyulaşmasını bekleyin.
6. Pastayı kalıptan çıkarın.Tel ızgaranın üzerine alın.Kepçe ile yavaş yavaş dökerek pastanın her tarafını kaplayın.Derin dondurucuda ganaş sertleştikten sonra üzerini toz fıstık ile süsleyin.