11 Mart 2008 Salı

DOMATES ÇORBASI


Yaptığım araştırmalarda domates çorbasının genelde salça ile yapıldığını tespit ettim.Ayrıca soğan, yeşil biber ilave edildiğini değişik vesileler le duyuyordum.Oysaki salça ile yapılan çorbaya neden salça çorbası denmez de domates denir
Anlamış değilim.Kışın mevcut domatesle çorba yapılır da tadı olur mu ayrı bir konu.Bir de domates ve ayrıca salça takviyeli yapıldığın da okuyorum.Salçalı su ile pişen domatesin tadı,hangi damak tadına uyar bu da ayrı konu.Bunca yıllık bilgi ve becerime uymayan yapım şekilleri. Affınıza sığınıyorum.Bence domates çorbası böyle yapılmaz.Yapılsa da adı domates çorbası olmaz.
Günümüzde enfes cam şişelerde konsantre domates suları mevcut.Önerebilirim.Çünkü domates çorbası,diğer çorbalara nazaran günümüzde daha az tüketilir.Domatesin mayhoş tadı onu farklı kılar.Genelde zarif davet yemeklerinde ve Lüks lokantalarda görülür.Daha doğrusu herkesin iyi bildiği bir çorba değildir.Alışıla gelmişin dışında farklıdır. Onun içindir ki: soğanla ,salçayla,yeşil biber vs karışımlarla olamaz.Peki nasıl olur.Yaz, kış domates suyu ile olur.kışın konsantresi yazın doğal domates suyu süzülerek yapılır.İki kaşık un bir kaşık tere yağ ile kavrulur.bir su bardağı süt ile açılır. İçerisine ½ şişe domates suyu ilave edilir .3-5 dakika orta ateşte kaynatılır. Aslında biraz koyu kıvamda olur ki ben böyle severim. Varsa et veya tavuk suyu ile inceltilebilinir.tabi bu kişinin zevkine göre.bunun haricin de duru su vs şeyler ilave edilmez. Üzerine kaşar rendesi ve fırınlanmış ekmek oldukça yakışır. Diyorum ya her yiğidin yoğurt yiyişi farklıdır.

Malzemeler:

½ Domates suyu
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı un
1 yemek kaşığı tereyağı
50 gram rendelenmiş kaşar
3 bardak et suyu
kızarmış ekmek dilimi

Yapılışı:
Tereyağı eritilir.İçerisine un ilave edilip, kısık ateşte hafif renk alana kadar kavrulur.1 bardak soğuk süt yavaş yavaş ilave edilir.Domates suyu da eklenip 5 dakika daha pişirilir. Servis tabağına alındıktan sonra üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ve minik kızarmış ekmek ile sunulur.