13 Şubat 2008 Çarşamba

PASKALYA ÇÖREĞİ


Hıristiyan aleminin en büyük bayramı olarak kabul edilen ve Hz İsa’nın son yemeğini ölümünü ,insanlar için kendini feda edişini ve üç gün sonra dirilişini simgeleyen paskalya bayramı hıristiyanlığın en büyük bayramı sayılır.Paskalya günü, ilkbahar gün dönümünün yaşandığı 21 martta dolunayın görülmesinde sonraki ilk pazar günüdür.Bu nedenle Paskalya gününün tarihi değişebilmekle birlikte genellikle , nisan ayının ikinci pazarı önerilir.Paskalya perhizle geçen beş haftalık (büyük perhiz) bir hazırlık dönemi ile son haftayı(kutsal hafta)kapsar.Paskalya gününde (paskalya pazarı) sona erer.Paskalya günü için evlerde çzek çörekler ( paskalya çöreği ) yapılır.Boyalı paskalya yumurtası hazırlanır.Mumlar yakılır, dualar edilir.Paskalyayı bütün Hıristian mezhepleri , kendi inanç düzenlerine göre kutlarlar.Süryanilerin Temmuz ayında kutladıkları "Meryem Ana Paskalyası " adı verilen yortuda Paskalya bayramı içine girer.Katolik Kiliselerinde , Paskalya gecesi ayininde ateş kutsanır,Paskalya mumu yakılır, kutsal kitaptan bölümler okunur, vaftiz törenleri yapılır.Rum ve Ortodoks Kiliselerinde gece ayinlerinden önce ayin alayı düzenlenir; kiliseden çıkarken hiç ışık yakılmaz.Dönüşte ise İsa'nın dirilişini simgelemek için yüzlerce mum yakılır.Koliba dağıtılır. ( Koliba , Hıristianların kuru aşuresidir)Paskalya bayramı genellikle yumurta bayramı olarak bilinir.Bu yumurtalar çeşitli renklerde boyanır.Her bir renk ayrı bir anlam ifade eder.Paskalya çöreğinin İsa'nın bedenini ve bereketi temsil ettiğine inanırlar


Malzemeler( 2 adet ):
½ kg un
152 gram tereyağı
50 gram bira mayası(toz pakmaya)
150 gram pudra şekeri
1 kahve kaşığı mahlep
3 adet yumurta
50gran ılık süt
50 gram ılık su
1 parça dövülmüş sakız
½ çay kaşığı toz kakule

Çöreğin üstü için;
1 adet yumurta sarısı
25 gram file fındık

Yapılışı:

1. Öncelikle unu elekten geçirin.Ve unun dörtte birini hamur yoğurma kabına alın.Unun ortasını havuz gibi açın.Bira mayasını 50 gram ılık suda eritin ve unun ortasına katın.Yoğurun ve yuvarlayıp bir kenarda dinlendirin
2. Mayalı hamur kabarınca , kalan unu hamur kabına alın.Gene ortasını açın.İçine mahlebi, pudra şekerini, yumurtaları , dövülmüş sakızı ve kakuleyi ilave edin.Mayalanmış hamuru da küçük parçalara bölerek hamura ilave edin.Oda sıcaklığındayumuşamış tereyağını da katın.Yoğurmaya başlayın .Gerekirse ılık sütten ilave edin.Hamuru yuvarlayın ve üzerine nemli bir bez örtün.
3. Ilık bir yerde 4-5 saat dinlendirin.Hamuru 6 eşit parçaya bölün.Yine yarım saatdinlendirin.Hamurlara avuçlarınızda ortaları kalın, uçları ince 15 cm lik şekiller verin.Üçünü yan yana koyarak saç örer gibi örün ve uçlarından bastırarak yapıştırın.Yağlı kağıt serilmişfırın tepsisinde 1 saat bekletin.
4.Fırını 200 derece de ısıtın.Çöreğin üzerine yumurta sarısını sürün.File fındıktan serpin.30 dakika nar gibi kızarana kadar pişirin.Çöreklerinizi ertesi gün servis edin.

7 yorum:

nurla dedi ki...

ellerine sağlık nefis gözüküyor ..mutlu ve huzurlu bir hafta sonu dilyorum sevgiyle..
www.blogcu.com/nurlayemek

nurla dedi ki...

ellerine sağlık harika görünüyor mutlaka deniyecegim bende mutlaka görünüşü kadar tadı harikadır :) mutlu ve huzurlu bir hafta içi diliyorum sevgiyle kallın
www.blogcu.com/nurlayemek

Adsız dedi ki...

Cok sahane olmus paskalya cöregi,ellerinize saglik.Sevgiler.

sevilay mutfakta dedi ki...

selam sayın acurel
blogspota nasıl yorun yazılacağını yeni öğrendiğim için size yorum yazamıyordum.
Bu arada çok güzel lezzetler hazırlamışsınız.
her biri için teşekkürler.
ellerinize sağlık

nurla dedi ki...

Her yeni gün, biraz sevgi, biraz mutluluk, biraz umuttur. Umutlarınızın hiç tükenmemesi dileğiyle, Sevgiler...
www.blogcu.com/nurlayemek

nurla dedi ki...

güzel birhaftasonu geçirmeniz dileğiyle sevgiler
www.blogcu.com/nurlayemek

nurla dedi ki...

tabiki sayfamda yayınlarım siz nasıl yayınlıyacagımı söyleyin reklamı yaparız yeter ki sağlık olsun...
Dünyada birçok insan vardır. Kimi mutlu, kimi mutsuz, kimi ağlayıp, kimi gülüyor ama güzelliklere ve mutluluğa layık bir insan var ki,o da su an bu mesajımı okuyor.
www.blogcu.com/nurlayemek