1 Şubat 2008 Cuma

PIRASA KÖFTESİ VE KEVEVİZ TAVA


İşte size sebze yemeyen, pırasa hiç yemeyen eşler ve çocuklara besleyici ,lezzetli ve sağlıklı bir tarif.Pırasa köftesi (Albondigas de prasa ) sefarad mutfağına ait bir yemektir.Osmanlı Seferad Mutfağı 1492 yılında İspanya’dan göç edip Osmanlı İmparatorluğuna sığınan ve beşyüz yılı aşkın bir süredir bu topraklarda yaşayan Yahudilerin Mutfağıdır.Seferad İbranice de İspanya anlamına gelir.İberya yarımadasından getirdikleri yemek kültürünü Osmanlı-Türk mutfağı ile harmanlayıp bu topraklarda yaşatmaya devam etmektedirler.Daha çok evlerde pişirilen, çocukluğumuzda damak tadımızı oluşturmuş annelerimizin , ninelerimizin yemekleridir.Bu mutfak Akdeniz- Türk Mutfağı öğeleri taşır.En önemli özelliği sebzelerin yanı sıra pilav ve et yemeklerinin de sadece zeytinyağı ile pişirilmesidir.Sebze yemeklerine mutlaka biraz şeker katılır.Yemeklerinin lezzetinin altında yatan en önemli özellik kısık ateşte yavaş, yavaş pişirilmesi 'Sefarad mutfağı, dil ile aynı kaderi paylaşmayıp nineden toruna, yüzyıllar boyu aktarılarak gelmiştir. Savaşlar ve göçler nedeniyle yokluğun her türlüsüne alışık olan Yahudi kadını, mutfağında da tutumlu davranmayı ilke edinmiştir. Öyle ki, evdeki erzağının tümünü sonuna kadar kullanır, hiçbir gıda maddesini atmaz. O yokluk günlerinde kabağın kabuğunu da, domatesin yumuşağını da, ekmeğin bayatını da artırarak çok lezzetli yemekler yapma becerisine sahip olmuştur. Dünya mutfaklarında gerçek söz sahibi olan kadınların tasarruflarının yarattığı bir lezzet sunumudur.


Malzemeler:

Pırasa köftesi için;
1 kg pırasa
300 gram kıyma
3 adet yumurta
100 gram galeta unu
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı tuz

Kereviz tava için;
2 adet kereviz
50 gram un
1 tatlı kaşığı tuz
½ limon suyu
3 diş sarımsak
1 kase yoğurt

Kızartmak için;
Riviera zeytinyağı

Yapılışı:

1. Pırasa çok ince doğranır ve çok iyi pişene kadar haşlayın.Haşlandıktan sonra iyice sıkılır sulu kalmamasına dikkat edin.İçine yumurtanın bir tanesi, kıyma ,tuz, karabiber ilave edin.İyice yoğurun ve buzdolabında 30 dakika dinlendirin.Elinizle kuru köfte gibi şekil verin.
2. Kerevizin kabuklarını soyun ve küp küp doğrayın.İsterseniz patates gibi de doğrayabilirsiniz.Limonlu suyun içinde 20 dakika bekletin ve süzün.Unu temiz bir poşetin içine dökün.Kerevizleri poşetin içine atın ve iyice poşeti sallayarak unlayın.Kızgın yağda patates gibi kızartın.
3. Hazırladığınız köfteler ilk önce çırpılmış yumurtaya daha sonra galeta ununa bulayın ve kızartın.Servis tabağına kereviz ve köfteleri yerleştirin.Aslında çok değişik soslar sunabilirimde bizim ulusal sosumuzun yeri kolay dolmaz yani ,sarımsaklı yoğurtla, birlikte sıcak servis edin.Arzu ederseniz köftelerin üzerine kürdan koyarak ta servis edebilirsiniz.

2 yorum:

cumbada dedi ki...

Harika şeyler değişiklik ararken rastladım..ellerinize sağlık..

buzlubadem dedi ki...

Benim yaptığım da buna benziyor fakat bir Rumeli yemeği. 1 çay bardağı pirinç de ekleniyor pırasalar haşlanırken (pişmesine yakın) ve pirinçler pişince süzülüyor. Köftelerin kıvamı oldukça yumuşak oluyor, galeta ununu az koyuyorum, mücver gibi kıvamda yani. Yumurtaya ve galeta ununa bulamadan kızartıyorum.
Ellerinize sağlık.