26 Ocak 2008 Cumartesi

AHTAPOTLU PAPAZ YAHNİSİ






Malzemeler :


1 adet orta boy ahtapot
4 adet kuru soğan
10 adet arpacık soğan
3 adet domates
5 adet yeşil sivri biber
6 diş sarımsak
1 su bardağı beyaz şarap
½ su bardağı sirke
1 su bardağı zeytinyağı
3 adet defne yaprağı
2 adet kesme şeker
6-7 adet tane karabiber
1 tatlı kaşığı tuz



Yapılışı :

Ahtapot 3 aşamada pişirilir. Ahtapot temizledikten sonra bütün olarak derin dondurucuya konur. En az iki gün dondurucuda bekletilir.

Birinci aşama :Dondurucudan çıkarılan ahtapot buzu çözülmeden geniş bir tencereye koyulur.İçersine defne yaprakları ve tane karabiberler atılır.Kısık ateşte buzu çözülüp ,saldığı suyu çekene kadar pişirilir. Ahtapot 2 cm boyunda parçalara kesilir.

İkinci aşama : Tencereye sirke ve z.yağı ilave edilip tekrar pişirilir.

Üçüncü aşama : Arpacık sağan , jülyen doğranmış kuru soğanlar ve sarımsaklar eklenir.Soğanlar kavrulduktan sonra sivri biber, küp küp doğranmış domatesler , tuz ,şeker ve şarap ilave edilir.Yine kısık ateşte domatesler suyunu çekene kadar pişirilir. İsteğe göre sıcak veya soğuk servis edilir


Not: Ahtapot salatası yaparken de aynı yöntemle pişirebilirsiniz.

2 yorum:

Tijen dedi ki...

Erkan Bey merhaba,
Mutfakta Zen'e link verdiğiniz için teşekkürler, ben de sizi ekliyorum hemen. Ot mevsiminin tam ortasındayız ne güzel değil mi? Dün afiyetle tilkişen yedim (siz Ayvalık'ta başka adlar veriyorsunuz biliyorum, biri de izvinya mıydı? yabani kuşkonmazdan bahsediyorum.)

yesilmutfak dedi ki...

selam kardeşim..
bende teşekkür ederim.Ayvalıkta İzvinya, sarmaşık veya avronyes olarak geçer.aynı ota Edremit yöresi Filiz diye adlandırır.Emret hemen adresini ver yollayayım.
Arapsaçı otunun anosunun etkilişen en güzel zamanı biliyorsunuz ki organik tarım sertifikası ile üretmekteyim.
hatırlatırım.selam ve sevgilerimle
Erkan Acurol