Pazı kışın benim sevdiğim sebzelerdendir. Her fırsatta dolmasını yaparız ayrıca severiz.
Yalnız dolması mı? Çok değişik şekillerde yapılır. C vitamini deposu olup hazmı mükemmel derecededir. Yemeyenlere tavsiye ederim. Hafif kavurup üzerine yumurta kırmak benim vaz geçilmez tatlarımdandır. Hani var ya az kıymalı pazılı kol böreği, Yayık ayranı ile yenilmez mi dedirten bir türüdür
Size bir şey söylesem belki şaşıracaksınız.Ben kışın, yazlık sebze ve meyvelerden kesinlikle almam.Neden mi ? Gayet basit
Anlayacağınız her şeyi mevsiminde ve zamanında tüketirim.Kışın yaşanan don ,dolu vs gibi iklimsel nedenler yazlık bitkilerin gelişimini engeller .Güneşin azlığı ve dik olmaması da işin cabası olur.Oysa salatalarda mevsimi olan Turp,havuç,pancar ve kıvırcık,taze soğan maydanoz ile güzel bir armoni oluşturur.Üzerine birkaç zeytin ve zeytinyağı limon karışımı soslu salatayı, şimdi turfanda adı altında aldığınız kalın kabuklu etsiz ve çekirdekli domates ile yapılan salataya hiç değişir miyim? Limon demişken aklıma geldi.. Hatırlatmadan geçmeyeyim.Geçen yazın kuraklığı şimdi kendini açıkça belli etmeye başladı.Farkındamısınız limon fiatları geçen yılın iki misli ve bol değil.Satıcılardan aldığım duyumlar yazında çok,çok olmayacağının sinyallerini veriyor.Yaz için tedbirlerinizi alın derim. Benden hatırlatması…Beni merak edenlere müjde. Sağlığım yerinde.teşekkür ederim…. yalnız… Bekleyin çok seveceksiniz bir bomba sanal alem sallanacak… bir ilki gerçekleştirmenin yoğun çalışması içindeyim. Muhteşem bir şey Ps de ilk kez. … sabredin…
Malzemeler:
300 gram kıyma
2 demet pazı
½ çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı pirinç
1 adet soğan
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1 demet nane
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı dolma baharı
1 tatlı kaşığı salça
Yapılışı:
Pazı demetleri bol soğuk suda yıkanıp süzülürSıcak kaynar suda 2-3 dakika haşlanır ve süzülmeye bırakılır.Sadece yaprakları ayıklanan maydanoz, dereotu ve nane sirkeli suda(mikropların ölmesi için ) 20 dakika bekletildikten sonra süzülür ve ince kıyılır.Kıyma ,rendelenmiş soğan, pirinç, yeşillikler, tuz, salça, karabiber ve dolma baharı geniş bir kapta yoğrulur ve buzdolabında 30 dakika dinlendirilir.Pazı yapraklarının kalın damarlı kısımları kesilir ve hazırlanan iç ile yapraklar sarılır.Sarılan sarmalar tencereye yerleştirilir.Üzerine zeytinyağı ve iki bardak su ilave edilir.Isıya dayanıklı bir tabak ters çevrilerek tencereye koyulur.Kapağı kapatılarak kısık ateşte 20 dakika pişirilir.Yanında yoğurt ile servis edilir.Afiyet olsun
Yalnız dolması mı? Çok değişik şekillerde yapılır. C vitamini deposu olup hazmı mükemmel derecededir. Yemeyenlere tavsiye ederim. Hafif kavurup üzerine yumurta kırmak benim vaz geçilmez tatlarımdandır. Hani var ya az kıymalı pazılı kol böreği, Yayık ayranı ile yenilmez mi dedirten bir türüdür
Size bir şey söylesem belki şaşıracaksınız.Ben kışın, yazlık sebze ve meyvelerden kesinlikle almam.Neden mi ? Gayet basit
Anlayacağınız her şeyi mevsiminde ve zamanında tüketirim.Kışın yaşanan don ,dolu vs gibi iklimsel nedenler yazlık bitkilerin gelişimini engeller .Güneşin azlığı ve dik olmaması da işin cabası olur.Oysa salatalarda mevsimi olan Turp,havuç,pancar ve kıvırcık,taze soğan maydanoz ile güzel bir armoni oluşturur.Üzerine birkaç zeytin ve zeytinyağı limon karışımı soslu salatayı, şimdi turfanda adı altında aldığınız kalın kabuklu etsiz ve çekirdekli domates ile yapılan salataya hiç değişir miyim? Limon demişken aklıma geldi.. Hatırlatmadan geçmeyeyim.Geçen yazın kuraklığı şimdi kendini açıkça belli etmeye başladı.Farkındamısınız limon fiatları geçen yılın iki misli ve bol değil.Satıcılardan aldığım duyumlar yazında çok,çok olmayacağının sinyallerini veriyor.Yaz için tedbirlerinizi alın derim. Benden hatırlatması…Beni merak edenlere müjde. Sağlığım yerinde.teşekkür ederim…. yalnız… Bekleyin çok seveceksiniz bir bomba sanal alem sallanacak… bir ilki gerçekleştirmenin yoğun çalışması içindeyim. Muhteşem bir şey Ps de ilk kez. … sabredin…
Malzemeler:
300 gram kıyma
2 demet pazı
½ çay bardağı zeytinyağı
1 çay bardağı pirinç
1 adet soğan
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1 demet nane
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı dolma baharı
1 tatlı kaşığı salça
Yapılışı:
Pazı demetleri bol soğuk suda yıkanıp süzülürSıcak kaynar suda 2-3 dakika haşlanır ve süzülmeye bırakılır.Sadece yaprakları ayıklanan maydanoz, dereotu ve nane sirkeli suda(mikropların ölmesi için ) 20 dakika bekletildikten sonra süzülür ve ince kıyılır.Kıyma ,rendelenmiş soğan, pirinç, yeşillikler, tuz, salça, karabiber ve dolma baharı geniş bir kapta yoğrulur ve buzdolabında 30 dakika dinlendirilir.Pazı yapraklarının kalın damarlı kısımları kesilir ve hazırlanan iç ile yapraklar sarılır.Sarılan sarmalar tencereye yerleştirilir.Üzerine zeytinyağı ve iki bardak su ilave edilir.Isıya dayanıklı bir tabak ters çevrilerek tencereye koyulur.Kapağı kapatılarak kısık ateşte 20 dakika pişirilir.Yanında yoğurt ile servis edilir.Afiyet olsun
2 yorum:
Sevgili Erkan Bey, blogunuzu bu sabah ve de hayli gecikmeli olarak Kaybolan Tatlar'dan düşen e-postanızla buldum. Benim gibi yemek tarifleri saçmalayıcısı biri için sohbeti ve anlatımlarıyla dört dörtlük ciddi, harika bir yer :-)
Sağ olunuz hanımefendi..
Sizi izleyenlerdenim.Bu düşünceniz beni ziyadesi ile mutlu etti.teşekkür ederim.
Yorum Gönder