3 Ocak 2008 Perşembe

BOZA


Ekşiiii..Boozaaa .. Kaymakkkk...

En eski Türk içkisidir. Kımızdan da eski olduğu rivayet edilir. Orta asya Türkleri 900 yıllarında yapıldığı bazı belgelerde görülmektedir...Boza biranın ilk halidir. Genelde darı ve Buğdaydan ,ev ortamında bulgurdan yapılır.Maya olarak ekmek kullanılır. ev de ise maya yerine boza ile yapılması tercih edilir. Osmanlı döneminde ünlü ermeni ustalarıın yaptığı bilinmektedir...IV-Murat döneminde alkol yasağı insanları boza içmeğe ve içki satılan yerlerin (meyhanelerin) bozacı dükkanına dönüşmesine sebep olmuştur...İstanbul 'da yasak zamanında yüksek alkollü tatar bozası çok satılmaktaydı..300'ü aşkın boza dükkanı ve buralarda 2000 kişinin çalıştığı yazılıyor.Bekletilen boza alkol ürettiğinden içki yerine tercih edilirdi.Birde ağaç fıçılarda bekletilmesi etkendi.(bozacının şahidi...)ata sözü de o günleri hatırlatmaktadır.1870 ler de devrin eğlence merkezi Şehzadebaşı’na yakın olan Vefa semtinde (bu günde aynı adla anılan) Arnavutluktan gelen bir genç yine semtin adıyla anılan VEFA bozasını yapar.Özelliği mermer küplerde saklamasıdır.Aslında taksimden hazır boza alır.bir gün bekletir bıraktığı suyu alır.Sonra satar. Bu işlem düzenli yapılırsa 6-7 gün saklanır.Vefa bozası halen günümüzde bilinen önemli bir markadır.Soğuk kış günlerinin vazgeçilmezidir.çok besleyici olup,Lohusa döneminde emzikli hanımların sütü olsun diye tavsiye edildiği gibi.Küçük göğüslü hanımlara da tavsiye edilir..Günümüzde Vefa lisesinde her yıl boza günü yapılmaktadır..Afiyet olsun.


MALZEMELER:

1 kilo ince bulgur
1 su bardağı boza
500 gram toz şeker

Üzeri için;
Sarı leblebi
tarçın


YAPILIŞI:

Bulguru büyük bir tencereye koyun.Üzerini dört parmak geçecek kadar su ilave edin.Kapağı kapalı olarak oda sıcaklığında bir gece bekletin.Kısık ateşte 2 saat pişirin.Bulgurlar iyice helmeleşince ateşi kapatın.Ilıdığı zaman mutfak robotunda çekin ve süzgeçten geçirin.Başka bir tencerede veya büyük bir cam kavanoza alın.Üzerine 1 bardak bozayı ve ağız tadınıza göre şekerini ilave edin. Tahta kaşıkla karıştırıp ağzını kapatın.Üzerini de örtülerle sarın.Sıcak bir yerde muhafaza edin.Bozanız göz göz olup kabarmaya başlamışsa hazırdır.Bu süre 2- 3 gündür.Fakat benim gibi sobanın arkasında bekletirseniz süre kısalacaktır.Bardaklara aldıktan sonra üzerine biraz tarçın ve sarı leblebi ile servis edin darı ve benzeriyle ev ortamında yapılmaz maya için boza bulunmazsa kuru ekmek kırığı oda olmazsa pakmaya kullanılır.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok: