23 Ocak 2008 Çarşamba

PASTIRMALI HUMUS


Suriye, Lübnan ve Antakya yöresine ait bir yemek ve meze karışımı.Güneyde sabah kahvaltısında bile tüketiliyor. Son zamanlarda Amerika da cips ile birlikte tüketildiğini okudum. Nohut’un tahin ve sarımsak ile mükemmel uyumu.Bizde genelde meze olarak bilinir ve tüketilir .Hafif kavrulmuş pastırma ile daha güzel bir uyum gösterir.İçindeki kimyon ile hazmı kısmen kolaylaştırılmış olsa da yapımı oldukça zordur.her nohut’un haşlandıktan sonra tek,tek kabuk şeklindeki zarı soyulup, ayrıca ezilerek püre şeklini almasıyla olur .Hazmı zor , sık ve çok yememek kaydıyla tavsiye edilir.




Malzemeler:


5-6 dilim pastırma
250 gram nohut bir su bardağı
1 kahve fincanı zeytinyağı
5 çorba kaşığı tahin
1 adet limonun suyu
5-6 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı pulbiber
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı kimyon
Az süt

Hazırlanışı:

Akşamdan tuzlu suda ıslattığınız nohudu iyice haşlayıp suyunu süzün.Nohudun kabuklarını soyun.Mutfak robotunda püre haline getirin.Geniş ve derin kaba nohut püresini alın.İçine dövülmüş sarımsak, limon suyu, kimyon, zeytinyağı, tahin ve az tuz ilave edip iyice çatalla ezin. Buzdolabında 1 saat dinlendirin.Çıkarıp tekrara çatalla ezin. Koyu ise az sütle kıvam bulun. Servis tabağına humusu alın.Pastırma dilimlerini az tereyağı ile tavada çevirin.Humusun üzerine pastırma dilimlerini yerleştirin.Pul biber ile tereyağını kızdırıp humusun üzerine gezdirin.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Iyi aksamlar,
ellerinize saglik cok lezzetli görünüyor eminim tadida öyledir.
Icine giren malzemelerden beli zaten tadi ;)
Kitabinizda ayvalik mutfagi yaziyor cok gurur duydum cünkü bizde yazin izine gurbeten gelince Kücükkuyudayiz
canakkale ile balikesir il sinirinda belki bilirsiniz oralarida pek uzaktan sayilmam. Zeytin yagin degerini bilenlerdenim bu konuda cok önem veriyorsunuz okuduklarima göre.
Sevgilerle Dilek
www.diki35.blogcu.com