17 Mayıs 2008 Cumartesi

DENİZ BÖRÜLCESİ

Şimdi deniz börülcesi mevsimi. Taze olarak deniz kenarı sulak yerlerde mevcut.Şöyle bir gezeyim nasıl deniz börülcesi yapıyorlarmış göreyim dedim.Gördüğüme göreceğime pişman oldum.Efendim pişerken içerisine karbonat ve tuz koyan mı dersiniz 15-20 dak kaynatan mı dersiniz neler, neler yahu arkadaş insana sormazlar mı ot mu kaynatıyorsun işkembemi.Bu kadar zaman kaynayan otun ancak püresi olur.Ayrıca ne tat’ı ne de tuz’u kalır.Fotoğraflarına bakıyorum bulamaç gibi olmuş.Ayıklanmış deniz börülcesi sıcak suda ağzı açık olarak 3-5 dak haşlanır hepsi bu.Tek ,tek üzerindeki zarı alınır.Bol yağlı sosu taratoru ile servis edilir.
Taratorlu deniliyor taratorunda ekmek yok.Hiç ekmeksiz tarator olur mu.?At ,at gitsin.
Niçin insanlar bilmediği konulara girerler.Anlayamadım gitti.Öğrenmekte istemiyorlar.
Deniz kıyılarında suyun gel-git yaptığı yerlerde sular çekildikten sonra yetişen bu bitki, tuzlu, ekşi ama lezzetlidir. Daha çok ilkbaharda tüketilir; çünkü sonbahara doğru deniz tuzunu iyice içine çeker. Haşlanarak salatası yapılır. İyotlu topraklarda yetiştiğinden iyot eksikliğine bağlı guatr hastalığına iyi gelir. İdrar artırıcı ve kuvvet vericidir. Çiğ tüketildiğinde mutlaka sirke kullanmak gerekir. Sarımsak, limon ve zeytinyağı karıştırılarak yapılan sos ile de tüketilir. Çoğu zaman deniz kıyısında bulunurlar. Tuza ve köklerinin su altında kalmasına dayanıklılığı nedeniyle deniz börülcesi deniz kıyılarında, deniz suyunun nüfuz ettiği topraklarda yetişirler. Bu bölgelerde kök salarak sudaki taneciklerin akıntıyla taşınmasını engelledikleri için, sedimantasyona yardımcı olurlar.Evet . Vücutta .iyot noksanlığına bağlı Guatr hastaları dikkat.. organik bir ürün.önemle tavsiye olunur
Malzemeler:
500 gram deniz börülcesi
4 diş sarımsak
1 bardak zeytinyağı
1 adet limon
2 adet olgun domates
Hazırlanışı:
Deniz börülcesi kendinden tuzlu olduğu için haşlama sırasında ayrıca tuz ilave etmeye gerek yoktur . Haşlamadan önce yıkarken suda fazla bekletmemeye özen gösterilmelidir. Aksi takdirde tadı kaçar. Deniz börülcelerini köküyle ve sapıyla güzelce yıkayıp büyük bir tencerede kaynattığımız suya kökleri yukarı gelecek şekilde bırakın.Pişip pişmediğini anlamak için arada bir tanesini alıp tepesinden tutun. Diğer elinizle etli kısmını sıyırmaya çalışın. Dış kısmı iç kısımdaki liflerden kolayca sıyrılıyorsa pişmiş demektir. Pişme olayı 3-5 tamamlandıktan sonra delikli bir kepçeyle kevgire alıp soğutun. Ayıklamak için bir dalı elinize alın .Diğer elinizle her sapın üzerindeki etli kısmını çekip liflerinden ayırın. Domatesleri kabukları soyulduktan sonra küçük küçük doğrayın. Ayrı bir kapta çok iyi dövülmüş sarımsak, zeytinyağı ve limon suyunu karıştırın Deniz börülcelerinin üzerine önce domatesleri daha sonrada hazırladığımız sosu gezdirin.