10 Ocak 2008 Perşembe

AŞURE GÜNÜ VE GECESİ (Mübarek olsun)




Yüce peygamberimizin her yerde söylediği ayrılmaz parçam diye hitap ettiği sevgili kızı Hz Fatma’nın çocukları Hz Hüseyin ve kardeşlerinin yani,peygamberimizin sevgili torunlarının ve beraberinde ki diğer 72 müminin kêrbelâ mevkiinde emevi halifesi Yezid tarafından hunharca şahadet edilmesidir.Hz Hüseyin’in rabbine kavuşmasıdır.yani şeb-i aruzdur.
Muharrem ayının ve aşure gününün inanç tarihimizde çok önemli bir yeri vardır.’’ALLAH’IN AYI MUHARREM’’ olarak bilinen Muharrem ayının ilahi bereket ve feyzin, Rabbani insan ve keremin coştuğu ve bollaştığı bir aydır. Allah’ın ayı ,günü ve yılı olmaz.Ancak Allah’ın rahmetine ermenin önemli bir fırsatı olduğu için peygamberimiz tarafından bu şekilde ifade edilmiştir.
Muharrem ayının onuncu gecesi aşure gecesidir.Ertesi günüde aşure günüdür.
Allah katında ayrı bir yeri vardır.Bu ay kur’an-ı kerimde,kıymet verilen dört aydan biridir.En kıymetli gecesi de aşure gecesidir.Allahüteala bir çok duaları aşure günü kabul etmiştir.Bu günde Cenab-ı hak on peygamberine on çeşit ikramda bulunmuştur.Kaynaklardan ifade edildiğine göre aşure gününde bir çok
Peygamberin hayatında önemli ve olumlu olaylar meydana gelmiştir.Sıkıntılardan zulümlerden,baskılardan kurtulmuşlar ilahi lütuflara ermişlerdir.Aşure gününde yapılması gerekenler: Eşe dosta çok selamlı bir şekilde güne başlamak(gönül alma),Çocukları ve yetimleri sevindirmek, aile efradına hediye almak, rızıklarını bol tutmak, Sadaka vermek,Akraba dost ziyareti yapmak gibi. Nuh tufanından sonra sevincin gereği gemide kalan bakliyatla yapılan yemeğin günümüze uzantısı olan Aşüre ,Arapçada aşr on anlamına gelir. Aşüre her kesin kolay,kolay vazgeçemediği ikram edildiğin de geri çevirmediği bir tatlı. Dini bir rütüel , İslam aleminde kutsal bir aş..aşüre ayının gelmesini fırsat bilip sizinle bu tarifi paylaşmak istedim.

AŞÜRE

On kişilik bir tarif ile altısı dağıtılıp dördü de ev içinde tüketilir.

Malzemeler.

250 gr Aşurelik buğday
100 gr Pirinç
100 gr kuru fasulye ve nohut
1 kg Şeker
100 gram kuru incir
50 gram Kuş üzümü
100 gram Kuru kayısı
200 gram kuru üzüm
Portakal kabuğu (İsteğe göre ve miktarda)
Az tuz ve yeterince su

Aşurenin üzerini süslemek için konulanlara çeyiz adı verilir

Tarçın,Fıstık, Ceviz,Badem,Fındık,Nar tanesi ( Şifa sembolüdür.),Gül suyu yeterince konur ve süslenir

Yapımı:
Bir gece evvelinden suda bekletilen aşurelik buğday tencereye konur.Üzerini geçecek kadar su ilave edilip bir saat kaynatılır.Yine bir gece evvelinden suda ıslanmış ve haşlanmış bakliyat ilave edilip birlikte kaynatılır.Aşureye koyulacak su miktarı 1.5 – 2 litre arasında değişir.Bu bakliyatın su kaldırmasına göre değişir.Aşurenin ideal kıvamı boza kıvamıdır. ve en önemlisi de su ilave edeceğiniz zaman daima sıcak su ekleyiniz.Kuru üzüm, kuş üzümü, kayısı, ve kuru incir ılık suda 1 saat bekletilip şişmeleri sağlanır.Portakal kabukları minik minik doğranıp sıcak suda acısı gidene kadar haşlanır ve süzülür.Süzülen kuru üzüm ve doğranmış kayısı ilave edilir.Şekerini de ekleyip yine bir yarım saat kısık ateşte ve mümkün olduğu kadar sık karıştırarak pişirin. (Şeker pişmeye yakın ilave edilir) Kuş üzümü ve portakal kabuğunu da ilave edin.Bu arada şekerini kontrol edin eğer az gelir ise bu aşamada ilave edebilirsiniz.En son aşurenize küçük doğranmış kuru inciri ilave edin .Eğer inciri önceden içerisine eklerseniz Aşurenizin rengi kararır.Aşureyi pişirdikten sonra ılıdığı zaman kaplara alınıp üzeri çeyiz ile süslenip buzdolabında soğutulur.Afiyet olsun eviniz bereketle dolsun.

6 yorum:

cumbada dedi ki...

ellerinize sağlık.Uğraşı istiyor ama çokta severiz....Benimde sizin kadar olmasada güzel yaptığım söylenir.

Adsız dedi ki...

selamlar
ellerinize saglik cok güzel olmus
asureyi cok severim ve bu ayi iple cekerim bol bol asure yemek icin ;)
sevgilerle Dilek
www.diki35.blogcu.com

gülizar dedi ki...

ellerinize sağlık.sizi yorum yazmasamda bayadır takip ediyorum.böyle sizin gibi ustaların bilgilerinden faydalanmak bizim için büyük şans.yeni sitenizi linklerime ekledim sizde beni eklerseniz çok memnun olurum.saygılarımla...

Adsız dedi ki...

ELLERİNE SAĞLIK CANIM COK NEFİS GÖZÜKÜYOR VALLA BENDE YAPMAYI DÜŞÜNÜYORUM KISMETSE BENDE HEMEN YAYINLARIM UMARIM SENİN Kİ
KADAR LEZZETLİ OLUR
MUTFAKSİHİRİ

cumbada dedi ki...

hocam,nerelerdesiniz?İnşallah sağlıkla ilgili bir problem yoktur.

nurla dedi ki...

mutlu ve huzurlu bir hafta sonu diliyorum selametle kalın..
www.blogcu.com/nurlayemek