3 Ocak 2008 Perşembe

KESTANELİ HİNDİ DOLMASI


Yeni bir yıl yeni umutlar demek.Yeni yılı güzel bir hindi ziyafetiyle karşılamayı,daha sonrada kendini dışarı atarak eğlence kervanına katılmayı düşündüğünü söylüyor çevremizde ki dostlarımız.Evet hindi ziyafeti, Eskiden beri bilinen bir lezzet. Kuzey Amerika da yetişen yabanileri Kızılderililerin temel besin maddesi olduğunu yazıyor kitaplar.Ayrıca beyaz hindilerin daha makbul olduğundan söz ediyor. Hindi yalnızca Türk mutfağına ait olarak içi doldurulup, kestaneli vs olarak değişik bir sunum gösteriyor.
İspanyolların Amerika ya gelişi ile evcilleştirilerek Avrupa ya getiriliyor. İngiltere kralı I James in yılbaşı sofrasında görülmesiyle başlamıştır.Avrupa mutfaklarında yer alışı. Daha sonra dönemin soyluları,Hindiyi baş tacı etmişlerdir.Böylece hindi yemeği şıklığın ve prestijin simgesine dönüştürmüşler.
Yalnızca Amerika da kutlanan Şükran gününün simgesi olmuştur..Osmanlı başkentine atanan elçiler de beraberinde hindi getirmeye başlamışlar..O zamana kadar yaban ördeği ve yaban kazı gibi av ürünlerini tüketen dönemin saray erkanı giderek hindiye alışıp benimsenince günümüze kadar gelmiştir... Hindi kırmızı ve beyaz eti bir arada kullanıma sunan yumuşak , lifli yapısıyla arzu edilen her türlü lezzetin yaratabileceği bir et cinsi olarak yaşamımıza yerleşmiş olmaktadır.Son derece sağlıklı olup kolesterol açısından hiç yok denecek kadardır..Özellikle, her zaman tüketilmesi önerilir.Yılbaşı gecelerinin vazgeçilmez klasik yemeği haline gelen” kestaneli Fırında hindi” tarifini sunmaktayım. Afiyet olsun derken birlikte nice sağlıklı yıllara diyorum.




Malzemeler:

1 adet hindi
250grm kestane
2 bardak pirinç
1 adet soğan
1adet hindi ciğeri,yüreği
1 çay bardağı zeytinyağı
2 kaşık fıstık
3 kaşık kuş üzümü
1/2kaşık karabiber
1/2 kaşık tarçın
1/2 kaşık tuz
2 kaşık tereyağı
2 kaşık yoğurt
Fırın poşeti.

Yapılışı:

Hindi tuzla ovulup, yıkandıktan sonra büyük bir tencerede tamamen değil, kısmen haşlanır.Hindinin yüreği ve ciğeri ayrıca küçük bir tencerede bir taşım haşlanır ve küçük parçalara kesilir.Tavaya 1 çorba kaşığı sıvı yağ koyulur ve kavrulur.Kestanelerin üzeri çizilip suda bekletildikten sonra ızgara da kabukları soyulacak kıvama gelinceye kadar pişirilir ve kabukları soyulur. Pirinç yıkanır ve süzülür .Tencereye sıvıyağ, fıstık ve yemeklik doğranmış soğan koyulup kavrulur .Üzerine pirinç ve kuş üzümü de ilave edilip kavrulmaya devam edilir.Baharatları da ilave edilip iyice karıştırılır.Üzerine bir bardak hindi suyundan eklenip suyunu çekince ocaktan alınıp soğumaya bırakılır. Kavrukmuş hindi yüreği, ciğeri ve kestaneler iç harcına eklenip karıştırılır.Hindini içine iç harcı doldurulur.Hindinin üzerine tereyağı ve yoğurt karıştırılarak sürülür.Fırın poşetinin içine yerleştirilip ağzı sıkıca kapanır.Poşetin üzerine kürdanla birkaç delik açmayı unutmayın.200 derecede 2 saat pişirilir.Servis yaparken hindinin ayaklarını aliminyum folyo ile sarabilirsiniz.Afiyet olsun.

3 yorum:

cumbada dedi ki...

evet işte fotoğraflarıda görmek istiyoruz ...ellerinize sağlık

yesilmutfak dedi ki...

Teşekkürler..
Artık blogspottan görüşelim.
nereden nasıl beni burda gördünüz Lütfen açıklayınız selamlar.

cumbada dedi ki...

Hocam,bir ara yazılarınız aralanınca adresinizi blogspot olarakta ekledim ve karşıma çıktınız.eğer blogcudaki sayfanıza link verirseniz herkes haberdar olur.Sanırım bilgisayar desteğinizi veren biri varsa onlar size yardımcı olur tüm diğer bloğu bu adrese taşıyabilirler ben kendi başıma beceremedim ama sizinki artık profesyonel oldu...selamlar sağlıkla kalın.