6 Ocak 2008 Pazar

SAHLEP VE BİSKOTTİ


Kışın zevkle yudumladığımız sahlep.Beyazdan mora kadar değişen bir renk yelpazesine sahip orkidelerin "sahlepotu" ya da afrodizyak etkisi nedeniyle halk arasında "güçotu" olarak tanımlanan Orkide yurdumuzun Muğla, Isparta, Antalya, Maraş, Safranbolu ve başta Kastamonu olmak üzere Karadeniz yörelerinde yabani olarak yetişmektedir. Sahlep içeceğinin ana maddesi olan, aromatik toz ise bu çiçeğin köklerinde bulunan yumrulardan elde edilir. Ahır Dağı'nda yetişen orkidelerin kirli beyaz renkteki yumruları toplanır. Toplanan yumrular önce ipe dizilip kurutulur. Sonra sütle kaynatılıp tekrar kurutulup,öğütülür ve sahlep adını alır.
Ülkemiz florasında önemli bir yer tutan çok çeşidi olduğundan çoğumuzun haberinin bile olmadığı o güzelim orkideler..Sahlep’e o eşsiz tadı veren ana madde ve bu sebeple dağlardan bilinçsizce toplanıp soyu kurutuluyor Şimdilerde bazı yayın organlarında orkidelerimizi kurtarmak adına sahlep tüketiminden vazgeçilmesi yönünde yayınlara rastlıyoruz. Hepimiz sahlep içmeden de yaşayabiliriz.Oysa ki Orkidelerimizin ıslah edilip bolca yetiştirileceği ve buharı tüten, tarçınlı, sımsıcak sahleplerimizi suçluluk hissine kapılmadan yudumlayabileceğimiz günlerin en kısa zamanda gelmesi dileğimizle......


Sahlep

Malzemeler:

500 ml süt
1 tatlı kaşığı sahlep
4 yemek kaşığı şeker

Hazırlanışı:

Soğuk süte sahlep ve şekeri ilave edin. Çırpma teli ile iyice çırpın.Ocağa koyun.Sürekli karıştırarak pişirin.Üzerine tarçın serpin.

Biskotti

Malzemeler:

3 su bardağı un
3 adet yumurta
1 su bardağı şeker
50 gram tereyağı
½ çay bardağı zeytinyağı
½ paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı portakal kabuğu rendesi
1 su bardağı meyve parçaları veya kuru üzüm
1 çay bardağı file fındık
1 fiske tuz

Hazırlanışı:

Yumurta ve şekeri çukur bir kaba alın.Mikser ile 5 dakika çırpın.Erimiş tereyağı ve zeytinyağını ve portakal kabuğu rendesini ilave edin.Karışıma azar ,azar un, kabartma tozunu da ekleyin.Pürüzsüz ele yapışmayacak bir hamur elde edince meyve parçalarını ve fındığı ekleyip iyice yoğurun.Hamuru iki eşit parçaya bölün.Hamurları silidir şekli verin.Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin.Elinizle üzerine bastırarak düzleşmesini ağlayın.200 derecede 15-18 dakika pişirip fırından alın.Ilıdığı zaman ince dilimler halinde kesip tekrar fırın tepsisine yerleştirin.10-12 dakika pişirip fırından alıp soğumaya bırakın.Bu hafif atıştırmalıkları sahlep ile birlikte servis edin.

6 yorum:

Unknown dedi ki...

İyi yıllar ve yeni sayfanız hayırlı uğurlu olsun Erkan ağabey

cumbada dedi ki...

hayırlı olsun...ellerinize sağlık ..en kısa sürede biskottiyi deneyeceğim

nurla dedi ki...

sayfaya bayımdım ne kadar güzel sade yapmışsınız ellerinize sağlık
bundan sonra daha sık sık ziyaret edip..rahatsız ederim mutlaka bir gün bir yerlerde karşılaşırız temenni ediyorum..mutlu kalmanız dileğimle ..
www.blogcu.com/nurlayemek

yesilmutfak dedi ki...

Teşekkür ederim.
Bende aynı düşüncedeyim.kısmet diyelim.Ayvalıktan sevgilerimle.

Adsız dedi ki...

Bu siteyi ilk defa http://www.sahlep.com adresinde sahlep tarifleri ararken gördüm. Gerçekten güzel bir site olmuş, yapanları tebrik ediyorum. Ayrıca gecenin bu saatinde sahlepin nasıl yapıldığını öğrenip bir de üstüne sahlep yaptım, bunun için de teşekkürler. Gerçi yaptığım sahlep birşeye benzemedi :) ama yine de teşekkürler.

erdem dedi ki...

teşkkürler.