3 Ocak 2008 Perşembe

YER ELMASI


Şimdi yer elması zamanı. Mevsim kış, yıl yeni de olsa.İçimizi ısıtacak bir tat, gönlümüzü eğleyecek bir hikaye, dilimize uzak iklimlerin tatlarını değiştirecek bir lezzet lazım bize. Bu soğuk günlerde mutfakların en büyük dostlarından biri yer elması.Yumruları kullanılır.Bereketli yurdumuzda her yerde yetiştirilmektedir.Ama Zonguldak ve yöresinde dünyanın en lezzetli yer elması yetişir. Yer elmasının anavatanı tartışmalı.Yaygın inanış Colomb’un Amerika yı keşfinden sonra Brezilyadan, Avrupa ya geldiği , o zamana kadar günde üç ekmek yiyen bir Fransız ailesinin iki ekmek yemeye başladığı süreçte. Avrupa mutfaklarında iki adı ile biliniyor . Birisi “ Kanada patatesi” diğeri “Kudüs enginarı”.Mor rengi , fosfor ve potasyum zengini oluşunu ortaya koyarken , patates ile aynı besin değerine sahip olması nedeniyle tercih edilmesinde tadı ağır basıyordu.
Hekimlerin mide- bağırsak rahatsızlığı olanlara çiğ yemesini önermedikleri,biliniyor.Besin maddesi olarak inulin ihtiva eder.Karbonhidrat miktarının düşük olması sebebiyle şeker hastalarının kullanabileceği iyi bir besin kaynağıdır.Yer elması bağışıklık sistemini güçlendirerek kansere karşı korunmada etkili bir besin maddesidir.İçersinde bulunan Flavanoidler ve keranoidler açısından son derece zengindir.emzikli hanımlar için süt artırıcı ve safra söktürücü etkisi vardır.Kabızlığı giderir.Böbreklerin ve pankreasın düzenli çalışmasını sağlar. Ayrıca cildin güzel olmasını sağlar.

Malzemeler:

1 kg yer elması
2 adet havuç
2 adet patates
1 adet soğan
1 tane limon
1 çay bardağı zeytinyağı
½ çay bardağı pirinç
2 adet kesme şeker
1 çay kaşığı tuz
1 demet dereotu

Yapılışı:

Yer elmasını iyice yıkanın ve soyun. Boyları büyükse ikiye bölerek yarım limon sıktığımız suya atın ki kararmasın.Patates ve havucu da soyup dilediğiniz büyüklükte doğrayın.İnce kıyılmış soğanı zeytinyağında pembeleştirdikten sonra
Sırasıyla havuç ,yer elması ve patatesi ilave edelim.Yıkanmış pirinci ,tuzu, limon suyu ve şekeri ekleyin.Üzerini geçmeyecek kadar su ilave edip kısık ateşte pişirin.Soğuduktan sonra servis tabağına çıkarıp dereotuyla süsleyip servis yapın. Afiyet olsun.

1 yorum:

Ferkay dedi ki...

ellerinize sağlık benimde kabızlık problemim var hemen deneyeceğim.